MARI KITA MENDENGAR CERITA

Selasa, 27 April 2010

SANG ARNAB DENGAN SANG KURA-KURA


Pada zaman dahulu, dipercayai semua binatang boleh bercakap sesama mereka. Pada suatu hari ada sekor Arnab yang sedang bermain-main di padang rumput. Hatinya riang tidak terkira kerana tiada siapa yang mengganggunya.

Arnab

Sedang Sang Arnab berlari-lari sambil menyanyi, tiba-tiba Sang Arnab terlihat Sang Kura-Kura yang sedang berjalan-jalan di hujung padang tempatnya bermain-main.  Sang Arnab terhenti berlari-lari,  sambil matanya memerhati Sang Kura-Kura yang sedang berjalan amat perlahan. Terdetik di hatinya untuk menegur Sang Kura-Kura.

 Arnab : "Selamat pagi, Sang Kura-Kura!".

Kura-Kura : "Selamat Pagi Sang Arnab".

Arnab : "Hai Sang Kura-Kura.  Kenapa aku lihat engkau ini berjalan amat perlahan.  Tidak bolehkah engkau berjalan laju sedikit. Kasihan betul aku melihat engkau berjalan sedemikian rupa".

Kura-Kura : "Wahai Sang Arnab,  Sememangnya aku berjalan sedemikian rupa. Buat apa aku nak berjalan laju-laju pula. Lagi pun aku sedang menikmati pemandangan yang indah dan sejuk di sini".

Arnab : "Agak-agaknya kalau aku berlumba dengan engkau tentu aku yang akan menang"  kata Sang Arnab dengan angkuhnya sambil ia melihat reaksi muka Sang Kura-Kura yang acuh tidak acuh dengan soalannya.

Kura-Kura

Kura-Kura : "Hmmm.......tidak semestinya Sang Arnab. Belum cuba belum tahu,. Kata Sang Kura-Kura yang juga tidak mahu mengalah. Geram sungguh Sang Kura-Kura melihat sikap Sang Arnab yang begitu sombong dan dan bongkak itu.  Tetapi di dalam hatinya berasa bimbang juga melihat Sang Arnab yang bersungguh-sungguh untuk berlumba dengannya.

Arnab : "Betulkah Sang Kura-Kura. Berani engkau nak berlumba denganku? Baiklah..  Hmmm.....Bagamana kalau kita bertanding berlumba lari".

Kura-Kura : " Baiklah Sang Arnab.  Aku setuju".
Arnab : "Cuba engkau lihat pokok besar di hujung jalan sana itu. Siapa yang sampai dahulu di pokok besar di hujung jalan itu, dialah yang akan menang".

Kura-Kura : "Baiklah".

Arnab : "O.k. Satu! Dua! Tiga!".  jerit Sang Arnab tanpa melihat Sang Kura-Kura sambil berlari dengan lajunya.

Sambil berlari dia ketawa sendirian kerana memikirkan kebodohan Sang Kura-Kura yang sanggup berlumba dengannya.  Sambil berlari Sang Arnab memandang ke arah belakang. Kelihatan Sang Kura-Kura sedang berjalan dengan begitu perlahan sekali. Sang Arnab pun terus berlari dengan lajunya dan akhirnya Sang Arnab keletihan.  Ia mula berfikir sekiranya ia berehat sebentar tentu Sang Kura-Kura masih tidak dapat mengalahkannya. Maka Sang Arnab pun berhenti di bawah sebatang pokok untuk melepaskan penatnya sambil ia berangan-angan, jika dia menang nanti tentu ramai kawan-kawannya memuji di atas kehebatannya. Akhirnya Sang Arnab pun tertidur dengan nyenyaknya.


Sang Kura-Kura pula terus berjalan dan berjalan, sehinggalah Sang Kura-Kura terlihat Sang Arnab sedang rtidur sambil bersandar di bawah sebatang pokok. Sang Kura-Kura berjalan dengan perlahan-lahan  agar Sang Arnab tidak mendengar sebarang bunyi.

Sang Arnab tertidur kerana keletihan di bawah sebatang pokok

Tiba-tiba Sang Arnab terjaga dari tidurnya. Beliau menyangka Sang Kura-Kura masih lagi berada di belakang. Sang Arnab pun berlari sekuat-kuat hatinya agar dia agar dia  sampai dahulu di pokok besar  itu. Sampai sahaja di sana, Sang Arnab melihat Sang Kura-Kura telah pun sampai dahulu sambil berehat sementara menunggunya. Sang Arnab berasa sangat malu di atas kekalahannya dan juga kerana keangkuhannya terhadap Sang Kura-Kura.


Kura-kura yang menang
Kura-Kura : "Hai Sang Arnab, kenapa engkau lambat sampai".

Arnab : "Hai Sang Kura-Kura, aku minta maaf kerana kesombongan aku tadi. Sebenarnya aku tertidur untuk melepaskan penat. Aku ingat engkau lambat lagi".

Kura-Kura : "Tidak apalah Sang Arnab. Lain kali jangan sangka kita yang terbaik kerana ada lagi tuhan jadikan yang terbaik.  Aku harap kita masih boleh berkawan ya...."


Arnab : "Baiklah Sang Kura-Kura".

Sejak dari itu, Sang Arnab dan Sang Kura-Kura pun menjadi kawan karib.

Kesimpulan dari cerita ini menunjukkan bahawa usaha itu tangga kejayaan. Jangan berhenti segala usaha adik-adik kerana setiap usaha akan beroleh kejayaan akhirnya.   Pada yang kuat pula jangan sombong dan bongkak kerana Allah tidak suka orang yang bersikap demikian. Jumpa lagi dalam cerita yang lain pula.

Jika adik-adik hendak melihat penerbitan  animasi dari Filem Negara Malaysia tentang Sang Arnab dengan Sang Kura-Kura jom klik di bawah ini.


.